Slovenskí vojenskí policajti dosiahli v Afganistane rešpekt a uznanie

12.03.2013 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) – Dvoch slovenských vojenských policajtov, ktorí v Afganistane pôsobili ako mentori Afganskej národnej polície, ocenil veliteľ Medzinárodného výcvikového centra (ITC - International Training Centre) vo Wardaku Jerome Delcambre. Slovákov vyzdvihol za výnimočné schopnosti zvládať neočakávané úlohy a profesionálne plnenie si povinností.
Kapitán Martin Marko a rotmajster Vladimír Jendruš, príslušníci Úradu vojenskej polície Prešov, boli vyslaní do operácie ISAF 28. septembra 2012 na plnenie úloh v rámci 4. Výcvikovej jednotky Vojenskej polície (VJVP) Českej republiky.
Podľa plukovníka Delcambra bol rotmajster Jendruš jedným z najlepších inštruktorov, ktorí pôsobili v kurzoch SWAT pre vybraných príslušníkov Afganskej národnej polície. 
Delcambre vyzdvihol aj plnenie povinností kapitána Marka v spravodajskej bunke Intell Cell. "Vďaka jeho práci na získavaní a vyhodnocovaní spravodajských informácií o možných hrozbách voči ITC došlo k odhaleniu niekoľko desiatok podozrivých osôb, ktoré sa snažili infiltrovať do radov afganskej polície," uviedol Vanga.
Počas pôsobenia 4. VJVP vo výcvikovom centre bolo celkovo prijatých viac ako 2600 študentov, z ktorých štúdium a výcvik úspešne absolvovalo viac ako 1800. Mnohí budú v štúdiu pokračovať aj po odchode mentorov. Úlohu medzinárodného tímu mentorov postupne plne prevezmú vycvičení afganskí inštruktori, ktorí budú riadiť výcvik svojich kolegov z afganskej polície.
 

Vyberte región